Voksen akne: Årsaker, symptomer og behandling

Voksen akne: Årsaker, symptomer og behandling

Generelt om akne
Akne er en vanlig hudtilstand som kan påvirke både ungdom og voksne. Mens ungdomsakne ofte oppstår under puberteten og er vanlig hos tenåringer, kan voksen akne oppstå senere i livet og påvirke både kvinner og menn. Voksen akne kan forekomme i forskjellige former, inkludert kviser, hudormer, pustler og cyster. Voksen akne kan også være mer kronisk og mindre responsiv på behandling enn ungdomsakne.

Symptomer på voksen akne
Symptomene på voksen akne kan variere fra person til person, men inkluderer vanligvis utbrudd av kviser, hudormer og betennelse. Voksen akne kan også forårsake arr og pigmentendringer i huden.

Årsaker til voksen akne
Årsakene til voksen akne kan variere, men noen vanlige faktorer inkluderer hormonell ubalanse, genetikk, stress, bruk av feil hudpleieprodukter og kosthold. Hormonell ubalanse kan påvirke både menn og kvinner, spesielt under menstruasjonssyklusen, graviditet og overgangsalderen. Genetikk kan også spille en rolle, og personer med en familiehistorie med akne kan være mer utsatt for å utvikle voksen akne. Stress kan øke produksjonen av hormonet kortisol, som igjen kan føre til økt talgproduksjon i huden og dermed økt risiko for akne.

Forskjellen mellom voksen akne og ungdomsakne
En av de viktigste forskjellene mellom voksen akne og ungdomsakne er aldersgruppen som er påvirket. Mens ungdomsakne vanligvis starter i tenårene og kan forbedres eller forsvinne helt i tidlig voksen alder, kan voksen akne oppstå hos personer som er i midten av 20-årene eller eldre. En annen forskjell er at voksen akne ofte oppstår på kjevelinjen, haken og nakken, mens ungdomsakne ofte er lokalisert i ansiktet og på brystet og ryggen.

Behandling av voksen akne
Behandling av voksen akne kan være utfordrende, men det er mulig å redusere og kontrollere symptomene. Det første trinnet i behandling av voksen akne er å opprettholde en sunn livsstil ved å spise et balansert kosthold, få nok søvn og unngå stress. Det er også viktig å unngå å bruke feil hudpleieprodukter som kan tette porene og forårsake kviser.

For å behandle voksen akne kan legen din anbefale forskjellige behandlingsalternativer, inkludert topikale kremer og geler, muntlige antibiotika, hormonelle prevensjonsmidler og lysterapi. Noen av de vanlige behandlingsalternativene inkluderer:

  • Retinoider: Disse topikale legemidlene er avledet av vitamin A og hjelper til med å redusere kviser ved å redusere talgproduksjonen og øke cellefornyelsen.
  • Benzoylperoksid: Dette topikale legemidlet reduserer betennelse og dreper bakterier som kan forårsake kviser.
  • Antibiotika: Antibiotika kan bidra til å redusere betennelse i huden og drepe bakterier som forårsaker kviser.
  • Lysterapi: Det er to typer lysterapi som ofte brukes til behandling av akne, blått lys (ca 470 nm) og rødt lys (ca 630 nm). Lysterapi for akne fungerer ved å redusere betennelse og ødelegge bakterier som forårsaker kviser. Lysbehandlingen kan gjøres på en klinikk eller legekontor, eller det kan kjøpes som en hjemmeenhet.
Tilbake til bloggen