Lysterapi har dokumentert effekt mot rosacea!

Lysterapi har dokumentert effekt mot rosacea!

Hva er rosacea?
Rosacea er en kronisk hudtilstand som primært påvirker ansiktet og kan forårsake rødhet, hevelse, kviser og synlige blodkar. Tilstanden påvirker vanligvis personer i alderen 30 til 50 år, spesielt de med lys hud, og det er mer vanlig blant kvinner enn menn. Årsaken til rosacea er ikke helt klarlagt, men det antas at flere faktorer, inkludert genetikk, miljøfaktorer, og reaktivitet i blodårene kan spille en rolle.

Symptomer på rosacea
Symptomene på rosacea inkluderer vanligvis rødhet og hevelse i ansiktet, spesielt på kinnene, nesen, haken og pannen. Personer med rosacea kan også oppleve synlige blodkar, små kviser og hudfortykning. I noen tilfeller kan tilstanden også forårsake øyeplager, inkludert tørrhet, kløe og irritasjon.

LED-lysterapi er en effektiv behandlingsmetode for rosacea
LED-lysterapi er en form for lysbehandling som bruker lysdioder (LED) med forskjellige bølgelengder for å behandle hudproblemer som rosacea. Det har blitt publisert flere studier de siste par årene som konkluderer med at LED-lysterapi kan være en effektiv behandlingsmetode av rosacea ved bruk av rødt og blått lys;
1) Blått lys (ca 470 nm) kan bidra til å redusere betennelse og rødhet. Blått lys har også antibakterielle egenskaper og kan hjelpe med å drepe bakterier som kan forårsake kviser.
2) Rødt lys (ca 630 nm) stimulerer kollagenproduksjonen og øker blodstrømmen til huden som stimulerer helingsprosessen og reparasjon av huden.

LED-lysterapi kan være en effektiv behandlingsmetode for rosacea, spesielt for personer med milde til moderate symptomer. Behandlingen er ikke-invasiv og smertefri, og kan utføres av en hudlege på hudklinikk eller i hjemmet ved bruk av LED-lysterapimaske. Behandlingen tar vanligvis rundt 15-20 minutter per behandling og bør utføres 3-4 ganger i uken.

Andre behandlingsalternativ 

  • Medisiner: legemidler som antibiotika eller betennelsesdempende midler kan bidra til å kontrollere symptomene på rosacea.
  • Topiske kremer: kremer eller salver som inneholder azelainsyre, metronidazol eller ivermektin kan bidra til å redusere rødhet og betennelse i huden.
  • Laserbehandling: laserbehandling kan bidra til å redusere synlige blodkar i huden, spesielt i de tidlige stadiene av sykdommen
  • Endring i livsstil: noen livsstilsendringer kan bidra til å redusere symptomene på rosacea, for eksempel å unngå triggerfaktorer som varme, alkohol, krydret mat og stress.
Tilbake til bloggen